Eten en drinken

Wat is roti nou eigenlijk precies

Roti shop Eindhoven

Velen denken bij het woord Roti aan Surinaams eten. Het bekende gerecht met kip, aardappels en kousenband of sperziebonen. Je vindt met name bij Surinaamse (afhaal) restaurants in Nederland. Dit komt doordat in het verleden vele Indiase migranten zich hier hebben gevestigd. De lokale bevolking heeft hun eet- en leefgewoontes gedeeltelijk overgenomen. De Surinamers hebben hun eigen variant gemaakt op Roti Eindhoven en iedere familie heeft wel een eigen roti recept wat ze maken. In dit artikel leggen we je uit wat roti nou eigenlijk precies is.

De betekenis van roti

Roti is een soort van brood wat geserveerd wordt met bijgerechten. In het geval van Surinaams eten is roti dus de pannenkoek, ook wel roti platen genoemd, die geserveerd worden met de verschillende bijgerechten van kip, aardappels en kousenband of sperziebonen. Het Surinaamse roti brood is een (meestal) ongerezen ovaal of rond plat brood dat niet alleen bestaat uit bloem, maar ook uit andere ingrediƫnten die aan het deeg worden toegevoegd zoals een aardappelmengsel of bijvoorbeeld een mengsel van gele spliterwten. Er worden balletjes gemaakt van het deeg, waar met je duimen gaten in geprikt worden en in deze gaten wordt dit mengsel vervolgens gedaan. Deze gaten worden dichtgemaakt en de balletjes worden uitgerold tot dunne pannenkoeken. Roti wordt in Suriname niet alleen gegeten op de meest bekende manier waar wij Nederlanders gelijk aandenken, maar wordt ook los gegeten of samen met een ander gerecht. Het is ook mogelijk om de roti op te rollen waarbij je een bijgerecht als vulling gebruikt. Naast de bekende kip, kousenband vindt je Surinaamse roti ook vaak met ander vlees, (zoete) aardappel, knoflook, ui, hardgekookte eieren en de zeer hete Madame Jeanette pepers.

De geschiedenis van roti

Roti of chapati komt oorspronkelijk uit India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Oost Afrika, Sri Lanka en de Caribische eilanden. Door de vele emigranten en immigranten is het brood verspreid over de hele wereld. Een voorbeeld van roti is tevens het Indiase naanbrood. Originele roti wordt gemaakt van volkorenmeel, zoals attameel dat wordt gemixt met water en eventueel zout. Vervolgens wordt het gebakken op een verwarmde ronde plaat. Iedere vorm van plat brood wordt roti of chapati genoemd. Over het algemeen wordt er alleen ongerezen plat brood mee bedoeld, zoals Indiase naan en alu paratha. In Thailand wordt er met Roti niet alleen pannenkoek-achtige broden bedoeld, maar ook gerezen broden. Dit soort platte broden komen als voor in de regio van Noord India en Zuid Pakistan sinds 7000 voor Christus. Roti wordt gebruikt in plaats van een vork en je schept je bijgerecht ermee op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *