Gezondheid

Sportrevalidatie

sportrevalidatie

Alle topsporters maken het ongetwijfeld weleens mee in hun loopbaan. Een vervelende blessure waardoor ze, afhankelijk van de ernst van de blessure, enkele weken of zelfs maanden uit het veld zijn geslagen. Voor atleten is dit zeer frustrerend, aangezien ze dankzij deze blessure hun favoriete sport tijdelijk niet kunne beoefenen. Maar ook voor beginnende sporters liggen blessures al gauw op de loer. Sportrevalidatie ondersteunt zowel atleten als beginnende sporters bij het voorkomen en behandelen van blessures.

Sportrevalidatie na een blessure

Sportrevalidatie is gericht op fysiotherapie bij sporters die een hinderlijke blessure hebben opgelopen. Sportrevalidatie is belangrijk bij het revalideerproces na een blessure of klacht, om zo de kans op herhaling zoveel mogelijk te verkleinen. Hierbij is het van belang om sport specifiek te revalideren. Het is dan ook altijd een op maat gemaakt programma waarin onder andere kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen aan de orde zullen komen. Het zijn vaak individuele trainingen, die geheel zijn afgestemd op jouw behoefte. Ook na een operatie aan bijvoorbeeld je kruisband, enkel of schouder kan sportrevalidatie helpen om weer terug te komen op het gewenste sportniveau.

Sportrevalidatie ter preventie

Niet alleen na een hinderlijke blessure kan sportrevalidatie een uitkomst bieden. Ook bij het voorkomen van een blessure kan een sportfysiotherapeut je helpen. Het kan zijn dat je een atleet bent en dus veel sport, of dat je juist overweegt om te beginnen met sporten. Een sportfysiotherapeut kan je dan van voorlichting en advies voorzien, zodat je dit op de beste manier kunt aanpakken. Op die manier is sportrevalidatie zowel voor ervaren sporters als voor beginnende sporters geschikt. Denk hierbij ook aan ouderen en kinderen die, vrijwillig of verplicht, meer gaan bewegen. Sportrevalidatie kan dan helpen bij het  voorkomen van blessures.

Het belang van eigen inzet

Bij sportrevalidatie is de kennis en inzet van de sportfysiotherapeut natuurlijk van belang. Maar ook jouw eigen inzet speelt een belangrijke rol in het revalidatieproces. Wanneer je start met een revalidatietraject, wordt er dan ook eigen inzet van je verwacht. Tijdens de sessies, maar zeker ook thuis. Zo zijn er een heleboel oefeningen waar je thuis mee aan de slag kunt gaan om je blessure, en de pijn die hierbij komt kijken, aanzienlijk te verminderen. Wanneer je thuis ook op eigen houtje aan je revalidatie werkt, draagt dit bovendien bij aan een sneller resultaat en herstel, zodat je weer snel je favoriete sport kunt gaan beoefenen. En dat is uiteindelijk natuurlijk waar het allemaal om draait.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *